Acum mai bine de 1 an pentru mulți munca de acasă reprezenta doar un vis sau ceva departe de a fi o normalitate de zi cu zi. Dar odată cu noile reguli impuse de pandemie, mulți ne-am trezit cu casele invadate de calculatoare, laptopuri, monitoare, hârtii, agende, timp petrecut în haine de casă, iar diferențierea între spațiul personal și spațiul de lucru a devenit tot mai greu de observat.
Cu toate aceste schimbări, ceva a rămas totuși la fel - nevoia de a fi productivi, de a putea munci la capacitate maximă și de a reuși să menținem un echilibru între muncă și viața personală, acel ”work-life balance” de care se vorbește atât de mult.
Îți ofer 4 sfaturi de cum îți poți crea un spațiu productiv acasă
Tip #1 Declutter
Adoptă stilul minimalist când vine vorba de masa ta de lucru. Păstrează lucrurile esențiale muncii tale, o cană cu o cafea bună sau cu ceaiul preferat, o agendă sau câteva sticky notes. Lucrând de acasă, poți fii tentat să îți adaugi din lucrurile de acasă pe birou și asta se poate transforma într-un perfect factor perturbator.
Tip #2 Da o nota personala spatiului
Fie că îți folosești una din cănile preferate pe post de suport pentru pixuri, că adaugi fotografii cu cei dragi, sau de ce nu, cu membrii echipei tale :) sau că adaugi spațiului o notă parfumată, îți poate îmbunătăți mult starea de bine.
Având o lumânare parfumată în preajma mesei tale de lucru, chiar și fără a fi aprinsă, aduce o mireasmă care să schimbe aerul din încăperea ta.
Tip #3 Foloseste-te de lumina naturala
Nu știu voi cum sunteți, dar eu de fiecare dată când eram nevoită să îmi mut biroul într-un spațiu nou, prima dată vizam geamul ca să îmi pot alege locul cel mai aproape de sursa de lumină naturală. Și era mare concurență pe locurile de lângă geam :)
Lumina naturală ajută la a crea o mai bună dispoziție, a-ți relaxa ochii în momentele în care faci o pauză când poți privi în zare și de a-ți schimba perspectiva.
Tip #4 More oxygen? Yes, please!
Știm că un spațiu aerisit și bine oxigenat ne ajută să ne putem concentra mai bine și ajută creierul să funcționeze. Fie că ești un mare iubitor de plante sau unul moderat, a avea o plantă pe birou contribuie atât la aspectul estetic al spațiului tău, cât și la purificarea aerului și la reducerea stresului. Adaugă o mică plantă pe biroul tău sau un ghiveci pe pardoseală, așa putând crea puțină diversitate pentru ochii obosiți de monitorul laptopului.
Dacă găsești aceste sfaturi utile, distribuie-l și prietenilor tăi.
Photos by Mikey Harris and Christopher Gower on Unsplash